Kanjoning

Nevidio, nezaboravna avantura!


Kanjoning predstavlja spustanje kroz korito rijeke i niz vodopade, penjanje po stijenama,provlačenje kroz pukotine,ronjenje i skakanje u prirodne bazene ispunjene vodom.


Najatraktivni u Crnoj Gori je svakako kanjon Nevidio, na obroncima Durmitora, koji je dio kanjona rijeke Komarnice.


Nevidio je dugačak oko dva kilometra i sedamsto metara,sa visinskom razlikom od 125 metara. Litice kanjona dosežu 450 metara u visinu, a u nekim dijelovima samo pola metra u širinu.


Okolina ulaza u kanjon nalazi se na nadmorskoj visini od 1050 metara.Ljepotu ovog kraja čine selo Pošćenje, sa dva lednička jezera i periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu iz rijeke Grabovice, koja se uliva u Komarnicu.


Danas je kanjon Nevidio jedinstvena turistička atrakcija. Ljepota tjesnaca, pjenušavih bukova,kaskada i bazena, predstavljaju dovoljan razlog da se kanjon posjeti.

10.00 Sastanak kod Summit agencije ili na dogovorenom mjestu.


Putovanje do kanjona Nevidio traje nekih dvadeset minuta i na tom putovanju prelazimo jezersku visoravan, dok nam sa desne strane ostaju Durmitor i njegovi vrhovi Savin kuk i Šljeme. Prolazimo kroz tunel Ivica duzine 2.2 km.U toku putovanja, pravimo kratku pauzu u restoranu Izvor , gdje učesnici biraju ručak, tako da se skraćuje čekanje na hranu nakon završenja aktivnosti. Nakon što smo stigli pred Nevidio, sleduje oblačenje opreme ( neoprenska odijela 5mm, neoprenske čizme 5mm, kaciga i pojas) ali i kratak brifing o onome šta nas očekuje u kanjonu, kao i to kako se u njemu ponašati.


11.00 Ulazak u kanjon


Kroz kanjon pratite vodiča, koji Vam asistira na svakom zahtjevnom detalju. Prva polovina prolaska je nešto laganija, sa manjim brojem skokova i lakšim detaljima.Na pola kanjona, sleduje odmor i dopuna energije čokoladicama.U drugoj polovini, prolazak kroz kanjon postaje malo teže i samim tim interesantnije sa zanimljivim detaljima koji slijede jedan iza drugog. Skokovi postaju česći i veći.U toku cijelog prolaska ,vodiči fotografišu grupu i snimaju skokove. Prolazak kroz kanjon traje oko 3 sata u zavisnosti od grupe.


14.00 Izlazak iz kanjona


Nakon pauze od nekih 15 minuta, kreće se prema mjestu odakle smo ušli u kanjon. Uspon traje oko 45 minuta, prilikom koga se prolazi pored ostataka manastira iz 11 . vijeka. Nakon uspona, izlazimo iz kanjona i ostaje nam 15 minuta spustanja asfaltnim putem do polazne tačke. Tu se skida oprema i presvlačimo se u suvu garderobu.


15.30 Ručak


Na povratku iz kanjona, svraćamo u restoran na ručak, gdje se prebacuju slike i video zapisi i narezuju na DVD.


17.00 Povratak kod Summit agencije.


Cijena :

120e po osobi

Grupe preko 5 osoba 100e

Za veće grupe dodatni popust…